בשנים האחרונות נהיה די טרנדי לדבר על ה"למה" העסקי. מאז שסיימון סינק עלה לבמת ה-TED והפציר בכולנו "להתחיל עם למה", חברות מכל הגדלים והצבעים ממהרות להצהיר על המטרה העליונה שלהן, החזון הגדול, וה"למה" המרכזי שמניע אותן.
זה נהדר בתיאוריה. אבל במציאות? נראה שרוב החברות עדיין תקועות עמוק ב"מה".
אז מה סיימון סינק מפספס?

לפי התפיסה שלי, ה"למה" האמיתי עמוק הרבה יותר משיווק יפה או הצהרת חזון. הוא לא רק ה"מטרה האמיתית של העסק" - אלא הבנה עמוקה של האינטליגנציה הגופנית והמנטלית שמניעה את ההחלטות שלנו.
התבוננתי לאחרונה במנכ"לים רבים, וראיתי תופעה מעניינת: אלה שמצליחים באמת, לאורך זמן, הם לא בהכרח החכמים ביותר או הנחושים ביותר. הם אלה שקשובים לאינטליגנציה הגופנית שלהם - לאותה "תחושת בטן" שהיא בעצם חכמה עמוקה המגיעה ממקור שהוא מעבר לחשיבה האנליטית הרגילה.
זה כמו אותה פגישה עסקית שכולנו היינו בה - כשפתאום קמים להליכה קצרה או למזוג כוס מים, ודווקא אז, רחוק מהמצגות והנתונים, עולה רעיון מבריק או שאלה חדשה שלא חשבנו עליה.
למה זה קורה? כי כשיוצאים מהטכניקה, מהלוגיקה המוגבלת, ומאפשרים לאינטליגנציה הגופנית לדבר - פתאום מתחברים לידע עמוק ואינטואיטיבי שנמצא בנו באופן טבעי.
וזה לא רק ברמת הרעיונות, אלא בכל מעשה יומיומי:
כשמנכ"ל מיקרו מתעסק בפונט של המצגת, הוא נותן מענה ל"מה". אבל כשמנכ"ל אחר מחליט מתי להיות בפרטים ומתי לשחרר, הוא פועל מתוך הבנה עמוקה של ה"למה".
כשמנהל מפטר עובד כי "הוא לא מספיק פרודוקטיבי", הוא מתייחס ל"מה". כשמנהל אחר מקדיש זמן להבין למה העובד לא מגיע לתוצאות ומחפש פתרון שישרת את כולם, הוא פועל מתוך ה"למה".
כשיזם מפתח מוצר כי "יש ביקוש בשוק", הוא מסתכל על ה"מה". אבל כשיזם אחר מפתח מוצר מתוך חיבור אמיתי לצורך אנושי שהוא מאמין בו, הוא פועל מתוך ה"למה".
הדבר המעניין הוא שאלה שפועלים מתוך ה"למה" מגיעים בסופו של דבר לתוצאות טובות יותר גם ב"מה". העסק שלהם צומח, הם יציבים יותר בזמנים קשים, והלקוחות והעובדים שלהם נאמנים יותר.
זה לא עניין של רגש לעומת היגיון. זה עניין של חיבור עמוק לסיבה שבגללה אתה חי ועושה את מה שאתה עושה.
אז בפעם הבאה שאתם יושבים לתכנן אסטרטגיה, לפני שאתם שואלים "מה נעשה", תקדישו רגע ל"למה אנחנו עושים את זה בכלל".
כי בסופו של דבר, ה"למה" שלך הוא הדבר היחיד שבאמת מבדיל אותך מכל האחרים שעושים בדיוק את אותו ה"מה".
コメント